Intro: -15 kg

Painan nyt viisitoista kiloa vähemmän kuin vuosi sitten.

Vaikka lähtötaso oli selvästi ylipainon puolella, viisitoista kiloa on silti sen verran paljon, että aika moni on huomanut asian ja kommentoinut laihtumistani.

Yllättävän moni on myös kysynyt suoraan, miten sen tein.

Menetelmä on itse keksimäni ja siksi hyvin yksinkertainen: syön vähemmän.

Se kuulostaa tietysti helpolta ja itsestään selvältä, mutta on käytännössä, varsinkin alussa, yllättävän vaikeaa. Liian vähän liikkuvan keski-ikäisen bisnes-miehen elämä on täynnä tilanteita, joissa tulee syötyä liikaa.

Oikeastaan vasta omien ruokailutottumusteni muutoksen kautta olen tajunnut, kuinka moni ympärilläni on samassa tilanteessa kuin itse olin vuosi sitten. Pikkuhiljaa lihonnut, ja lopulta sen verran ylipainoinen, että olo alkaa tuntua epämukavalta (ja aiheuttaa jo jonkinlaisia terveysvaikutuksia).

Olen siksi huomannut usein selittäväni kaltaisilleni keski-ikäisille miehille ja muutamille keski-ikäisille naisillekin, miten SyVä-menetelmäni on käytännössä toiminut. Olen kertonut monta kertaa, mistä kaikki alkoi, miten pääsin eteenpäin ja miltä nyt tuntuu. Miten syön vähemmän.

Yllättävän moni on ollut kiinnostunut.

Ajattelin siis, että ehkä tilausta vallankumoukselliselle SyVä-menetelmälle voisi olla omaa kaveripiiriäni laajemmallakin. Tässä blogissa tarkoitukseni on jakaa kokemuksiani ja huomiotani syömisen vähentämisestä.

Jos kukaan ei näitä tekstejä lue, saan tästä näppärän havaintopäiväkirjan (kirjoittaminen on minusta joka tapauksessa hauskaa). Jos taas joku lukee, syö vähemmän ja voi paremmin, olkoon se kontribuutioni suomalaisen kansanterveyden parantamiseen.

Ennen kuin aloitan, vielä lyhyt vastuuvapauslauseke: Olen koulutukseltani diplomi-insinööri. Minulla ei ole minkäänlaista terveydenhuollon, ravintoneuvonnan tai psykologian koulutusta. Ymmärrykseni lääketieteestä rajoittuu siihen, että olen lääkärin poika. En myöskään väitä, että kuvaamallani tavalla voi kuka tahansa laihtua, en ole ollut lapsesta saakka ylipainoinen, minua ei ole kiusattu ylipainon takia enkä ymmärrä mitä tunnesyöminen tarkoittaa. Tämä on tarina siitä, miten itse laihduin — sekalainen kokoelma kokemuksen kautta kertyneitä havaintoja ja matkan varrella kertyneitä vinkkejä. Ei muuta.

Hyvä. Nyt lakiosastokin on tyytyväinen ja voimme aloittaa. Hyvät naiset ja herrat: Näin toimii vallankumouksellinen SyVä-menetelmä.

Matias

Yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjoittamisesta, asioiden kehittämisestä, innovaatioista ja teknisistä apuvälineistä kiinnostunut keski-ikäinen mies, diplomi-insinööri, bisnesmies ja perheenisä, joka vapaa-aikanaan urheilee hyvistä aikomuksista huolimatta edelleen vähemmän kuin suunnittelee.

4 thoughts on “Intro: -15 kg

 1. tänään mä aloitan saman. kerro miten sä aloitit. lähtöpremissit ihan samat. lukuisia päätöksiä liikunnan lisäämisestä ja syömisen vähentämisestä. itsekuria on joko 100 tai 0.

  Tykkää

 2. Näitä vinkkejä ja havintoja siitä, mikä mulle toimi ja miten pääsin liikkeelle, on nimenomaan tarkoitus jakaa tässä blogissa, kunhan ehdin kirjoitella. Pysy kanavalla. Helpoin aloitus mulle oli, kun oppi olemaan ottamatta lisää ruokapöydässä, kun oli kylläinen. Siitäkin lisää lähipäivinä.

  Tykkää

 3. Ka, täähän on sama minkä itse tein l. -17kg vajaassa vuodessa syömällä vähemmän, tämä siis 2008 & tulokset on pitäneet tähän päivään asti.

  Oma alkuni oli kylmästi se, että puolitin syödyn määrän. Olin siis syönyt ihan petusterveellisesti, mutta liikaa. Aterioille siis yksi lautanen salaatille & muulle ruoalle ja salaattia puolet. Ekat kolme päivää oli nälkä, mutta ei sen pidempään, vatsalaukku tottui (& ennenkuin tottui, vesi/tomaatti/kurkku täytti sen kolon hyvin).

  Enkä lisännyt liikuntaa ekaan viiteen kuukauteen yhtään. Sinä aikana putosi 10 kg ja sitten olikin jo kevyempi lähteä liikkeelle.

  🙂

  Tykkää

  1. Hyvä homma. Oma käsitykseni on nimenomaan se, että tästä on helppo pitää kiinni, kun opettelee kokonaan uuden pysyvän tavan syödä eikä mitään väliaikaisia temppuja. Vatsalaukun tottumiseen ja liikunnan helpottumisen olen ajatellut vielä tässä blogissa palata.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s