43. Kylmä

Pääsiäinen mökillä. Aurinko paistaa ja olemme olleet normaalia enemmän ulkona. Vaikka kalenterin mukaan pitäisi olla kevät, tuntuu että vaatteita pitää laittaa enemmän kuin olisin kuvitellut.

Olen havainnut saman muutaman kerran tänä talvena. Pääsyy lienee, että koko ajan todellakin on sairaan kylmä (tänäänkin oli aamulla melkein kymmenen astetta pakkasta), mutta olen huomannut, että tälläkin asialla on yhteys vähemmän syömiseen.

Kylmä liittyy ruokailuihin ja energiatasapainoon kahdella tavalla:

Kun ihminen laihtuu, rasva kropassa vähenee. Ihmiselle tulee silloin helpommin kylmä. Se nyt kai on itsestäänselvää. Silti laihtumisen jälkeen voi mennä jonkin aikaa ennen kuin oppii kylmällä säällä pukemaan tarpeeksi päälleen. Itselleni kävi näin viime syksynä, kun olin keväällä laihtunut.

Edelleen laitan viileinä päivinä mielellään paksumman takin kuin ennen vanhaan ja karvavuoriset hanskat ovat olleet kovassa käytössä. Pitkät kalsarit kaivan suosiolla esiin heti kun tulee pakkasta.

Toinen, mielenkiintoisempi kylmänkokemus liittyy kehon lämpötasapainoon.

Joskus niinä kuukausina viime vuonna, kun painoni putosi eniten, havahduin iltaisin kotona ihmettelemään, miksi oli niin kylmä. Kävin kokeilemassa pattereita ja mietin, onko asunto jostain syystä viileämpi kuin ennen. Vedin villasukat yöksi jalkaan ja vilttiä korviin ja ajattelin, että täytyy soittaa isännöitsijälle.

Kunnes sitten hieman myöhemmin hiffasin yhteyden: Kun syö vähemmän kuin kuluttaa, energia ei aina tahdo riittää kehon lämpimänä pitämiseen.

Kun asiaa sitten ensi havainnon jälkeen tietoisesti jonkin aikaa tarkkaili, syy-seuraussuhde oli aika selvä. Kun päivällä söi vähän ja skippasi lounaan, illalla teki mieli vetää villapaita päälle, vaikka kotona oli ihan normaalin lämmin.

Tavallaan kylmän tunteesta tuli hyvä lämmin olo. Motivaatio oli korkealla kun piti vetää lisää lämmintä päälle tai kun töissä iltapäivällä huomasi, että oli sormista kylmä. Silloin tiesi laihtuvansa.

Tämä onkin tasan ainoa kylmään liittyvä myönteinen assosiaatio, minkä olen ikinä kokenut. Suunnitelmiin kuuluu edelleen muuttaa jonnekin etelämmäksi. Ei ihmistä ole tarkoitettu elämään näillä leveysasteilla.

Varsinkaan laihaa ihmistä.

Matias

Yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjoittamisesta, asioiden kehittämisestä, innovaatioista ja teknisistä apuvälineistä kiinnostunut keski-ikäinen mies, diplomi-insinööri, bisnesmies ja perheenisä, joka vapaa-aikanaan urheilee hyvistä aikomuksista huolimatta edelleen vähemmän kuin suunnittelee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s