23. Light

En ole koskaan ymmärtänyt kevyttuotteita.

Vaikka promovoin vähemmän syömistä, light-versioiden käyttäminen on minusta väärä tapa yrittää vähentää syömistä.

Parempi tapa? Yksinkertaisesti syödä samaa kuin ennenkin, mutta vähemmän.

Otetaan esimerkiksi vaikka viime luvussa mainittu leikkelemakkara:

Meetwursti on suolaista ja rasvaista makkaraa (eli aika epäterveellistä, varsinkin suolan takia). Siksi se maistuu monien mielestä hyvältä. Kevytmeetwurstista on sitten keinotekoisesti poistettu rasvaa. Seurauksena on, ettei se maistu yhtä hyvältä.

Koska rasvan kaipuu on voimakas eikä normaaliin meetuun tottunut saa kuohitusta kevytversiosta tarpeeksi makua, käy todella helposti niin, että kevytmeetwurstia syödään sitten enemmän. Hulluimmillaan lopputulos on, että rasvan ja suolan määrä pysyy samana, mutta sen saa enemmän prosessoidusta pahemman makuisesta ruoasta. Siinä ei ole mitään järkeä. Sanomattakin lienee selvää, ettei sillä tavalla myöskään paino kovin paljon alene.

Vastaava riski sisältyy kevytlimuihin ja muihin vastaaviin houkutuksiin, joita kyllä markkinoidaan meille parempana vaihtoehtona. Niihin liittyy usein harha siitä, että ne olisivat terveellisiä. Eivät ole. Vähän terveellisempiä ehkä, mutta se on eri asia kuin terveellinen.

Jos on riippuvainen sokerijuomista ja niihin liittyy tapajuomista, vaihto kevytjuomiin saattaa tuntua hyvältä idealta, ja onhan se tietenkin vähän parempi (jos määrä pysyy samana), mutta kevyttuotteiden psykologia saattaa ohjata heikon ihmismielen ajattelemaan, että on ok juoda litratolkulla kevytlimua. Näin ei tietenkään ole. Niiden juomista on kuitenkin psykologisesti helpompi perustella. Siksi niitä tulee helposti juotua enemmän.

SyVä-menetelmässä nautitaan aina mieluummin alkuperäistä aitoa herkkua kuin keinotekoista kevytversiota. Silloin ei voi huijata itseään sillä, että on vaihtanut lightiin, kun pitäisi opetella määrän vähentämistä. Korvaushoito kannattaa light-tuotteiden sijaan tehdä kokonaan toisilla korvaavilla tuotteilla. Mieluummin siis vissyä kolan sijaan, jos limusta yrittää luopua.

Itse juon aina oikeaa alkuperäistä oikeaa sokeria sisältävää Coca-colaa lightien ja zerojen sijaan. Juon vain — tässä vaiheessa tarinaa arvannette jo — vähemmän. Tosi paljon vähemmän.

Matias

Yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjoittamisesta, asioiden kehittämisestä, innovaatioista ja teknisistä apuvälineistä kiinnostunut keski-ikäinen mies, diplomi-insinööri, bisnesmies ja perheenisä, joka vapaa-aikanaan urheilee hyvistä aikomuksista huolimatta edelleen vähemmän kuin suunnittelee.

One thought on “23. Light

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s