35. Näkymätön

Nälänhallinta-kirjoituksen yhteydessä tuli mainittua, että nälkäisenä syö helposti ihan mitä vain sattuu näkemään. Siitä tuli mieleen yksi asia, jolla näyttäisi olevan vaikutusta siihen mitä syön, ja jonka ymmärtäminen auttaa nälänhallinnassa tiukoissa tilanteissa.

Epäterveelliset ainekset ja ruoat, joita on vaikea vastustaa, kannattaa yksinkertaisesti piilottaa näkyvistä. Tai myönteisemmin: esillä kotona ja työpaikalla kannattaa pitää terveellistä ruokaa, joka täyttää vatsan ilman valtavia kalorimääriä.

Tätä voi soveltaa monella tavalla. Yksinkertaisimmillaan vain karkit ja keksit piiloon (jossei nyt ihan lukkojen taakse, niin ainakin vähän hankalampaan paikkaan, mistä eivät näy ja seireenimäisesti houkuttele impulsiivisiin tekoihin). Tehokasta on myös nostaa hedelmät esille näyttävään kulhoon keskelle pöytää kulkuväylien varteen. Myös työpaikalla kannattaa laittaa keksit laatikkoon ja hedelmät työpöydälle. Silloin pieneen nälkään ja välipalan tarpeeseen syö helpommin hedelmän kuin hömppää.

Jääkaapissakin voi sisustaa uudelleen. SyVä-ihmisen jääkaappi- feng shui sijoittaa terveelliset vaihtoehdot silmien korkeudelle ja hillot ja majoneesit laatikoihin eikä päinvastoin.

Hyvä tapa piilottaa epäterveellinen ruoka on jättää se kokonaan ostamatta. SyVä-menetelmässä harjoitellaan itsehillintää, mutta vaikeasti vastustettavien herkkujen kohdalla kokonaan ostamatta jättäminen on helpoin tapa syödä vähemmän.

Jotkut väittävät, että pienemmästä ruokakaupasta tulee ostettua vähemmän ruokaa. Eli ruoka voi olla näkymättömissä myös niin, ettei sitä ole lainkaan valikoimissa tai hyllyssä näkyvissä. Tätä väitettä en ole tarkemmin tutkinut, mutta nyt kun sitä miettii, niin onhan se totta, että lähi-Alepasta ostaa helpommin vain pakolliset perustarpeet ja sen mitä alunperin lähti ostamaan.

Isommassa marketissa ja korttelin herkkukaupassa on enemmän houkutuksia heräteostoksiin, jotka eivät aina ole kevyitä. Toisaalta paremmassa ruokakaupassa on yleensä tarjolla enemmän myös hyviä terveellisiä vaihtoehtoja einesten sijaan, joten tämän asian energiapoliittinen lopputulos voi olla plus miinus nolla. Ehkä parasta sittenkin on käydä hyvässä kaupassa ja keskittyä siihen, ettei osta tyhmiä?

Suosittelen joka tapauksessa tarkkailemaan ruoan sijoittelua. Sillä mikä on näkyvissä on yllättävän suuri vaikutus siihen, mitä syö ensimmäiseksi, kun nälkä iskee. Oikeanlaisen ruoan pitäminen esillä auttaa, varsinkin jos on taipumusta vääränlaisten välipalojen popsimiseen.

Näkymätön ruoka jää helpommin syömättä. Ja syömättä jäänyt ruoka ei lihota.

Matias

Yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjoittamisesta, asioiden kehittämisestä, innovaatioista ja teknisistä apuvälineistä kiinnostunut keski-ikäinen mies, diplomi-insinööri, bisnesmies ja perheenisä, joka vapaa-aikanaan urheilee hyvistä aikomuksista huolimatta edelleen vähemmän kuin suunnittelee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s