28. Lupaukset

Säännöt auttavat, kun hakee uutta syömisen rutiinia, jolla painon saa laskemaan ja pidettyä tasapainossa.

Kun määrittelee itselleen uusia ruokasääntöjä, lupausten kannattaa olla realistisia ja mahdollisia pitää. Jonkinlainen ambitiotaso on tietenkin hyväksi, mutta kannattaa mieluummin luvata itselleen vähän alakanttiin ja yllättyä positiivisesti kuin luvata liikoja ja lipsua tavoitteesta heti ensimmäisen kiusauksen koittaessa. Pieni parannus on parempi kuin rikottu lupaus.

Sääntö voi olla esimerkiksi se, ettei koskaan mene buffettiin vaan syö aina à la carte -annoksia. Voi myös sopia itsensä kanssa vaikkapa, ettei koskaan juo alkoholia lounaalla pohjoisella pallonpuoliskolla. Tai että hotellin aamiaisella saa hakea ruokaa vain kaksi kertaa.

Jos ei koskaan käy lenkillä, tarkan viikkosuunnitelman ja marathon-lupausten sijaan kannattaa luvata, että käy lenkillä kerran kuussa, tai edes ensimmäisen kerran ennen vappua. Voi myös päättää jättää auton kotiin kerran viikossa ja mennä töihin kävellen ja julkisilla. Ihan sama, kunhan pääsee välillä liikkeelle.

Voi luvata, ettei koskaan enää syö jälkiruokaa, mutta todennäköisyys onnistua on suurempi, jos lupaa ainoastaan syövänsä vastedes jälkiruokaa vain ravintolassa, ja sielläkin vain jos muutkin ottavat.

Salaattilounas kerran viikossa on helpompi lupaus kuin se, että luopuu makkarasta ikuisiksi ajoiksi ja yrittää syödä soppaa lounaalla joka päivä. Vain yksi saunakalja on helpompi lupaus kuin se, että pyhästi vannoo lopettavansa oluen juonnin kokonaan.

Jos totaalinen karkkilakko tuntuu mahdottomalta haasteelta, voi luopua muista makeisista paitsi suklaasta. Voi luvata, että syö suklaata vain viikonloppuisin. Voi luvata, että syö karkkia vain kun joku toinen tarjoaa, mutta lopettaa karkin ostamisen itse. Voi luvata, että syö karkkia vain kun joku toinen tarjoaa suklaata viikonloppuisin.

Jos on tottunut syömään suklaata joka päivä, voi sopia itsensä kanssa, että pitää välipäiviä. Jos sekin tuntuu vaikealta, voi luvata, ettei enää syö suklaata täyden kuun aikaan eikä karkauspäivinä. On aika sama mitä lupaa, kunhan syöminen vähenee edes vähän.

Onnistumisen ilo on tärkeää. Jos sääntöjen noudattaminen sujuu hyvin, lupauksia voi myöhemmin tiukentaa. Usein käy niin, että kun pienillä muutoksilla pääsee alkuun, on helpompi tehdä isoja.

Lupausten – pientenkin – pitämisestä tulee hyvä mieli.

Matias

Yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjoittamisesta, asioiden kehittämisestä, innovaatioista ja teknisistä apuvälineistä kiinnostunut keski-ikäinen mies, diplomi-insinööri, bisnesmies ja perheenisä, joka vapaa-aikanaan urheilee hyvistä aikomuksista huolimatta edelleen vähemmän kuin suunnittelee.

3 thoughts on “28. Lupaukset

  1. Päivitysilmoitus: 74. Armo – M50

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s