29. Mahdoton tehtävä

Viime viikolla mainitsin, että olen saanut matkan varrella SyVä-menetelmästä kertoessani paljon kysymyksiä liikunnasta. Moni on ymmärtänyt koko idean väärin ja tulkinnut, että olen jotenkin liikkumista ja urheilua vastaan. En tietenkään ole.

Liiku enemmän on silti tyhmä ohje ylipainoiselle keski-ikäiselle ruuhkavuosi-isälle.

On ilmiselvää, etteivät useimmat ylipainoiset ihmiset liiku tarpeeksi. Siitä ei tarvitse keskustella. Kysymys on keinoista, joilla painoa voi pudottaa, ja siitä miten painon pudotus on helpointa saada alkuun.

Kuten totesin, kun aloitin tämän blogin kirjoittamisen, ihmisen painoon vaikuttaa tasan kaksi asiaa: sisään tulevan energian määrä ja kulutettu energiaa. Syömisen hallinta vaikuttaa ensimmäiseen, liikunta jälkimmäiseen.

Painon pudottaminen (pelkästään) enemmän liikkumalla on kuitenkin useimmille ylipainoisille henkilöille todella vaikeaa. Sen voin kertoa kokemuksesta.

Tässä muutamia olennaisimpia syitä:

1. Ei ole aikaa.

Periaatteessa aikaa tietenkin on kunnes ikä loppuu, mutta kun elää jatkuvan kiireen keskellä, oman ajan irrottaminen liikunnalle ei ole ihan helppoa. Se, että vain tekisi vähemmän töitä ja päättäisi pyhittää joka aamu tai ilta tunnin liikunnalle (kirjoille, leikkimiselle, ruoanlaitolle, romantiikalle) on helpommin sanottu kuin tehty.

2. Aikaa ei todellakaan ole.

Kun tekee duunissa pitkää päivää, roudaa lapsia harrastuksiin, viettää illat strategia-illallisilla ja concalleissa muiden mantereiden kanssa, ja koordinoi samalla kylpyhuoneremonttia, oma liikuntahetki ei noin vain irtoa. Aamulla väsyttää, liian myöhään illalla ei voi, koska sitten ei taas nuku. ’Sun pitäis liikkua enemmän.’ ei todellakaan ole kovin hyvä ohje, kun stressiä riittämättömyydestä ja huonoa omaatuntoa pukkaa muutenkin.

3. Liikkuminen on hankalaa.

Liikkuminen on ylipainoiselle rankkaa. Hengästyttää, niveliin sattuu, ei vain jaksa. Vanhat jumppavaatteetkaan eivät mahdu päälle. Sitten tulee joku timmissä kunnossa oleva urheiluhullu ja sanoo, että alkuun riittää ihan hyvin, että käy kevyellä viiden kilsan lenkillä kolme kertaa viikossa. Jep jep.

4. Laihtumiseen tarvitaan todella paljon liikuntaa.

Suurin syy siihen, ettei liikaa syövä ihminen laihdu liikkumalla, on kuitenkin se, että ihmisen pitää laihtuakseen liikkua todella paljon. Pitkäkin juoksulenkki tai punttissessio kuluttaa vain muutaman sata kilokaloria. Se on kourallinen pähkinöitä. Jos siis jatkaa huonoilla ruokatottumuksilla ja syö koko ajan liikaa, liikuntaa lisäämällä on käytännössä mahdotonta laihtua.

Kun tähän problematiikkaan lisää kohdat 1, 2 ja 3, laihtuminen liikkumalla on mahdotonta. Piste.

Siksi SyVä.

Matias

Yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjoittamisesta, asioiden kehittämisestä, innovaatioista ja teknisistä apuvälineistä kiinnostunut keski-ikäinen mies, diplomi-insinööri, bisnesmies ja perheenisä, joka vapaa-aikanaan urheilee hyvistä aikomuksista huolimatta edelleen vähemmän kuin suunnittelee.

4 thoughts on “29. Mahdoton tehtävä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s