122. Segmentointi

Luin uutisia uusien Garmin Fenix 7- ja Epix-mallien julkaisusta ja pohdin, olisiko syytä päivittää kello. Nykyinen kello on jo muutaman vuoden vanha ja uusissa alkaa nyt olla sen verran  hyödyllisen tuntuista uutta toiminnallisuutta, että vaihtoa voisi harkita. Toinen syy vaihtoon olisi ikänäkö, josta oli jo aikaisemmin puhe. Olisin valmis ottamaan vaikka isomman ja painavamman kellon, jos siihen saisi paremman näytön ja isommat fontit.

Virallinen vastaus on: Njaa, vanha kello on ihan ehjä ja toimiva, joten eiköhän sillä vielä pärjää. Mutta kuten tiedämme, gadget-friikkien kyky perustella itselleen, miksi tarvitaan uusia laitteita, on loputon, joten saattaa olla, että aiheeseen vielä palataan…

Nyt jäin kuitenkin miettimään urheilu- ja triathlon-tuotteiden segmentointia.

Jos haluan kellon, jossa on iso näyttö kunnollisella resoluutiolla, laadukkaat materiaalit ja hyvät triathlon-ominaisuudet, pitää aina ottaa tuotesarjan hienoin ja kallein. Ja mikäs siinä, käytän kyllä seuraavaakin kelloa varmasti monta vuotta ja voin investoida laatuun, mutta kun samalla tulee mukana musiikin tallennus ja kaikki maailman golf-kentät, on kello täynnä minulle täysin turhia valikoita. Ne tekevät vain laitteen käytöstä hankalampaa. Vaikka ajan mittaan epäilemättä tottuisin maksamaan kellollani, mobiilimaksuja tärkempää minulle juuri nyt olisi, että avovesiuinnin mittaus toimisi kunnolla.

Onko tosiaan niin, ettei triathlonisteille kannata erikseen tehdä omaa tuotetta? Ei siis multisport- vaan triathlon-kello. Joitakin viittauksia siihen suuntaan on viime aikoina ollut, kun on esitelty uusia kestävyysjuoksijoille suunniteltuja kelloja, joista on maltettu jättää edes jotakin pois ja joiden akku kestää pitkään (esimerkkinä vaikkapa Garminin Enduro). Niissäkin on usein hölmöjä ja tarpeettomia toimintoja, kuten vaikkapa ultra-akunsäästö niille, jotka juoksevat ilman laturia putkeen Afrikan poikki.

Sama ongelma koskee muuten pyörätietokoneitakin. Jos haluan laitteen, jossa on riittävän iso näyttö, jotta saisin siihen haluamani tiedot niin suurella, että näkisin ne myös vauhdissa ilman laseja, pitää melkein poikkeuksetta ostaa kallis high end -tuote. Siinä tulee sitten kaupan päälle ziljoona featurea, joita en lainkaan tarvitse. On automaattisia ojaanajohälytyksiä, kavereiden seurantaa kartalla ja mahdollisuus kytkeä pyörän valojen ohjaus samaan laitteeseen. Ei kiinnosta. Sen sijaan kyllä kiinnostaisi triathlon-ominaisuus, jossa kisan tiedot siirtyisivät automaattisesti pyöräilyn alkaessa kellosta pyörätietokoneeseen (esimerkiksi kun alkaa polkimet alkavat liikkua ja sensorit herääävät). Sellaista ominaisuutta en ole kuitenkaan nähnyt vielä missään.

Eivätkö liikaa rahaa tri-varusteisiin käyttävät (ikänäköiset) lycra-sedät siis ole riittävän suuri segmentti?  Vai onko ehkä niin, että kaikki muut triathlonistit golfaavat ja haluavat selvitä myös golf-, leijasurffi- ja laskuvarjohyppyharrastuksistaan yhden kellon taktiikalla? Segmentoinnin marginaalissa olenkin minä, joka pelkästään uin, pyöräilen ja juoksen! Toisaalta ymmärrän kyllä Garmininkin näkökulman. Jo näinkin erilaisia malleja erikokoisilla näytöillä ja erivärisillä kehyksillä on kymmeniä. On helpompaa laittaa mukaan samat softat ja antaa käyttäjien päättää, mitä (pientä) osaa toiminnoista kukin haluaa käyttää.

Kyseessä saattaa myös olla porttiteoria: vaikka en sitä itse vielä ole tajunnut, päädyn kohta harrastamaan muita lajeja triathlonin lisäksi. Maastopyöräilyä tietenkin (n+1), ja kohta myös juoksen vuorilla käpy korvan takana ja melon koskissa kajakilla. Ja sitten boulderointia, padelia ja pilatesta? Antaa tulla, kello on valmis!

Että sellainen segmentti.

Matias

Yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjoittamisesta, asioiden kehittämisestä, innovaatioista ja teknisistä apuvälineistä kiinnostunut keski-ikäinen mies, diplomi-insinööri, bisnesmies ja perheenisä, joka vapaa-aikanaan urheilee hyvistä aikomuksista huolimatta edelleen vähemmän kuin suunnittelee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s