126. Klossit 2

Kirjoitin joskus aiemmin pätkän Shimanon klosseista ja siitä, että keltaisten ja sinisten välillä oli yllättävän iso ero. Sittemmin olen ajellut tyytyväisenä sinisillä SPD-SL-klosseilla.

Nyt asiaan tuli kuitenkin muutos, koska sain uudet wattipolkimet, ja nepä ovatkin nyt sitten Look Kleo -klosseille tehty.

Myös Lookilla on kolmet eriväriset klipsuttimet, joiden olennainen ero on siinä, paljonko jalka pääsee polkimessa kiertymään.

Polkimien mukana tuli punaiset klossit, joiden ns. vapaaliike on 9 astetta. Se on minun makuuni liikaa. Tuntuu, ettei jalka pysy paikallaan vaan kiertyy ja vatkaa.

Piti siis vaihtaa seuraaviin, harmaisiin, joissa joustoa on 4,5 astetta.

Nyt olen polkenut muutaman viikon trainerin päällä niillä Lookin harmailla klosseilla. Polkimien mukana tulleet punaiset klossit siirsin toisiin kenkiin, jotta olen voinut välillä ajaa molemmilla vuorotellen ja vertailla. Lopputulos oli selvä: harmaat ovat selvästi paremmat ja punaiset klossit päätyivät varaosien hautuumaalle.

Lähdin siis hakemaan uudet klossit toisiinkin kenkiin.

Varaosahyllyn ääressä iski kokeilunhalu ja ostinkin nollan asteen mustat klossit. Nyt sitten hieman pelottaa, kuinka jalka rasittuu, kun joustoa ei polkimessa ole lainkaan. Voipi olla tosi rankkaa polville ja jaloille, jos asento on vähänkin pielessä.

Jostainhan jalka sen jouston hakee, jos luonteva liikerata kiertää ja jalka kaipaa joustoa sivusuunnassa. Kun klossi ei anna periksi, vääntö siirtyy yleensä jalkaa pitkin ylemmäs. Se on yksi klassinen tapa saada pyöräillessä polvet kipeäksi. Pieni kierto on parempi kuin se, että jalan yrittää väkisin pakottaa mahdollisimman suoraan.

Toisaalta, liian paljon heiluva klossi voi myös olla jalalle rankka ja aiheuttaa rasitusta vääriin paikkoihin. Luonnollinen liike ja tasapaino mukavuuden ja hyvän poljintuntuman välillä on tässä olennaista (palaan tähän teemaan vielä kun raportoin tarkemmin omista bikefit-kokeiluistani).

Eli tiivistettynä: 

Pidän siitä, että klossit ovat tiukat. Toistaiseksi paras klossi on ollut sininen Shimano, mutta koska nyt wattipolkimien kanssa täytyy käyttää Lookin klosseja, ajan harmaalla vyöhykkeellä.

Nollan asteen klosseilla (Shimanon punaiset, Lookin mustat) tulee kyllä hyvä voiman tuntu ja ote polkimeen, mutta en uskalla sellaisia keski-ikäisille suositella. Jatkan silti kokeiluja myös niillä. Katsotaan, miten jalat reagoivat. Kaipa niillä ainakin jonkun sprinttikisan voisi vetää? Tavallaanhan se on myös tapa testata, onko asetukset pyörän päällä kohdallaan.

Matias

Yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjoittamisesta, asioiden kehittämisestä, innovaatioista ja teknisistä apuvälineistä kiinnostunut keski-ikäinen mies, diplomi-insinööri, bisnesmies ja perheenisä, joka vapaa-aikanaan urheilee hyvistä aikomuksista huolimatta edelleen vähemmän kuin suunnittelee.

One thought on “126. Klossit 2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s