10. JuVä

Ravintolajutun yhteydessä lupasin palata myöhemmin tarkemmin alkoholipolitiikkaan.

Ei liene uutinen kenellekään, että alkoholissa on paljon energiaa. Siksihän keski-ikäisen miehen vatsaa sanotaan kaljamahaksi.

Moni ei ehkä silti tule ajatelleeksi on, kuinka paljon ns. kohtuukäyttäjällä on tilanteita, joihin jotenkin rakenteellisena osana kuuluu alkoholi. Perjantaina töiden jälkeen viikonlopun alkamisen symboli on perjantaikalja. Kun grilli mökillä käynnistyy, kuuluu ensin kaasun humahdus ja heti perään tölkin sihahdus. Saunan jälkeen juodaan lisää kaljaa. Kun tulee vieraita, haetaan kuohuviiniä. Kun jotakin pitää puolison kanssa miettiä, asiaan kuuluu vähän juustoja ja pullo punkkua.

Alkoholin juomisesta tietyissä tilanteissa on tullut monelle rutiini, ja mikäs siinä, tiettyjä rakenteita, symboleja ja toistuvia tapoja elämän rytmittäminen vaatii. Alkoholiin liittyvissä rutiineissa on kuitenkin se huono puoli, että turhaa energiaa tulee kehoon ikään kuin huomaamatta todella paljon.

Laskin joskus itselleni aika tyypillisen mökkiviikonlopun alkoholimääriä ja hämmästyin. En mielestäni ollut juonut oikein mitään enkä ollut missään vaiheessa varsinaisesti humalassa, mutta ravintola-annoksia (#byroslavia) oli mennyt 12. Yksi puolen litran olut, kun päästiin perjantaina mökille. Toinen kun grillasin ruokaa. Ruoan kanssa pari lasia viiniä. Pari olutta saunassa. Seuraavana päivänä lounaalla taas lasi viiniä (kun sitä jäi jäljelle). Saunassa taas pari olutta.

En siis juonut juuri mitään, mutta normaalien viikonloppusafkojen päälle tuli juotua niin paljon energiaa, että sillä pärjäisi toimistotyöläinen koko päivän. Ei ihme että maha kasvoi.

Hyvä puoli tässä on, että silloin kuin juominen on puolihuolimatonta rutiinitissuttelua, myös vähentäminen on yleensä aika helppoa. Jätetään grilliolut väliin, juodaan saunassa vain yksi olut ja sen päälle vissyä (se ensimmäinen olut on yleensä kuitenkin se paras). Ruoan kanssa edelleen viiniä, mutta lounaalla vettä, jne. Viikonlopun alkoholimäärä puolittuu aika helposti. Se pudottaa sisään tulevan energian määrää dramaattisesti, ja on tietenkin muutenkin terveellistä.

Helpoin tapa syödä vähemmän on juoda vähemmän.

Matias

Yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjoittamisesta, asioiden kehittämisestä, innovaatioista ja teknisistä apuvälineistä kiinnostunut keski-ikäinen mies, diplomi-insinööri, bisnesmies ja perheenisä, joka vapaa-aikanaan urheilee hyvistä aikomuksista huolimatta edelleen vähemmän kuin suunnittelee.

3 thoughts on “10. JuVä

  1. Päivitysilmoitus: 24. Juhlat – SyVä-menetelmä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s