73. Bikefit

Vähän aikaa sitten yritin hoitaa pyöräkuumettani menemällä bikefittiin.

Tarkoitukseni oli lähinnä selvittää, minkä kokoinen maantiepyörä olisi minulle sopiva, mutta opin samalla kaikenlaista muutakin.

Ensimmäiseksi kävi selväksi, että aerodynaamista asentoa etsittäessä keski-ikäisen jäykän miehen isoin haaste on alaselkä ja lantio. Ennen kuin bikefitissä pääsee pyörän päälle lainkaan, luvassa on nimittäin jumppaa. Taivutuksia, venetyksiä ja kyykkäilyä. 

Taivuttelun tarkoituksena on selvittää, minkälainen asento on pidempään pyöräillessä realistinen. Aeroasennossa pitäisi nääs jaksaa olla muutama tunti ja aerodynaamiset hyödyt katoavat nopeasti, jos kramppaavan selän, puutuneiden käsien tai väsyneiden jalkojen takia rupeaa koko ajan korjailemaan asentoa ja heilumaan pyörän päällä levottomasti.

Toinen juttu jonka opin oli se, että pyöräilyasento triathlon-pyörällä on todellakin aika erilainen kuin mukava asento cyclocrossin päällä. Aerotankoihin nojatessa tuntuu kuin polkisi taaksepäin, ja pienetkin muutokset satulan korkeudessa ja tankojen etäisyydessä vaikuttavat heti siihen, kuinka paljon asento tuntuu jaloissa ja käsissä.

Kolmas, hieman yllättävä mutta ehkä kiinnostavin uusi asia, joka selvisi bikefitin yhteydessä, oli selitys siihen, miksi (liian) kovaa juokseminen tuntuu minulla ensimmäisenä alaselässä. Syy on psoas major.

Psoas major on suuri lannelihas, joka kulkee reidestä lantion lävitse pitkälle selkään. Se on vahvin kaikista lonkankoukistajalihaksista ja kytkeytyy reisiluuhun, selkänikamiin, lonkkaluuhun ja myös palleaan.

Olen elänyt melkein 50 vuotta tietämättä, että kehossani on sellainen lihas, ja kuitenkin se taitaa olla suurin syy siihen, että juoksu on välillä vaikeaa. Mitäköhän kaikkea sitä vielä ehtii kehostaan oppia?

Ratkaisu tähän(kin) ongelmaan on venyttely. Sain Larun pyörän Alexilta linkit psoas majorin venyttelyyn ja jäykkälantioisille keski-ikäisille sopiviin jumppaohjeisiin. Sen verran pahalta tuntui, kun näitä kokeilin, että ohjeet taisivat tulla tarpeeseen…

Bikefitissä oppii siis monenlaista. Myös se tulevan triathlon-pyörän oikea koko selvisi.

Pyöräkuumetta bikefit sen sijaan ei helpota.

Matias

Yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjoittamisesta, asioiden kehittämisestä, innovaatioista ja teknisistä apuvälineistä kiinnostunut keski-ikäinen mies, diplomi-insinööri, bisnesmies ja perheenisä, joka vapaa-aikanaan urheilee hyvistä aikomuksista huolimatta edelleen vähemmän kuin suunnittelee.

One thought on “73. Bikefit

  1. Päivitysilmoitus: 80. Triathlon-pyörä – M50

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s