12. Loma

Kuten olen aiemminkin todennut, SyVä-menetelmä ei ole laihdutuskuuri vaan kyse on elämänmuutoksesta, jonka on tarkoitus olla pysyvää.

Pysyvä on pitkä aika. Pitkään ajanjaksoon mahtuu kaikenlaista: monia tapahtumia, arkea ja juhlia, ylä- ja alamäkiä, urheilullisempia ajanjaksoja ja aikoja, jolloin ei ehdi liikkua yhtä paljon. Siksi Menetelmän täytyy joustaa tilanteen mukaan.

Yksi tilanne, jossa olen huomannut, että on pitkän tähtäyksen onnistumisen kannalta viisasta antaa vähän periksi, on loma. Lomaan kuuluu rentoutuminen ja se, että tehdään asioita, joita ei arkena voi.

Lomalla myös tyypillisesti syödään ja juodaan. Käydään perheen kanssa ravintolassa, ystävien kanssa baarissa, tavataan vanhoja tuttuja aperitiivien merkeissä. Syödään paremmin. Juodaan enemmän. Se on ihan okei. Ei SyVä-menetelmän takia kannata vähiä lomiansa pilata.

Moisesta dekadenssista tietenkin seuraa, että paino vähän nousee. Se ei haittaa, koska se kuuluu asiaan. Se ei haittaa, koska se on tietoinen valinta. Lomalla sattuu ja tapahtuu.

Sitä paitsi: keho tottuu vähemmän syömiseen joka tapauksessa pikkuhiljaa niin, ettei lopulta edes lomalla tule kovin helposti syötyä ähkyyn asti. Ei yksinkertaisesti tee mieli.

Kirjoitan tätä lyhyen Pariisin-loman jälkeen. Kävin äsken vaa’alla ensimmäisen kerran viiteen päivään. Painoin kaksi kiloa enemmän kuin lähtiessä.

Kaksi kiloa viidessä päivässä voisi tuntua paljolta ja viedä motivaation täysin, mutta muutos ei tullut yllätyksenä. Olinhan ollut lomalla. Itse asiassa arvasin jo ennen vaa’alle menoa aika tarkkaan, kuinka paljon painaisin. Tietenkin sitä on aina vähän pettynyt, kun paino nousee juuri niin kuin odotettavissa oli eikä maagisesti vähemmän kuin odotti, mutta ennakointi ja loman salliva asenne pehmentää psykologista iskua.

Isku on myös helppo ottaa, koska lomakiloista pääsee myös eroon. Kun on kerran oppinut syömään vähemmän, paino alkaa taas pudota loman jälkeen normaaliin ruokarytmiin palatessa.

Kukaan ei jaksa kontrollia ja syömisen tarkkaa seurantaa ikuisesti. Pieni loma välillä tekee hyvää, ja kun on muutenkin lomalla, voi samalla sallia itselleen pari taukoa vähemmän syömisestä.

Ensi viikolla syödään sitten taas vähemmän.

Matias

Yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjoittamisesta, asioiden kehittämisestä, innovaatioista ja teknisistä apuvälineistä kiinnostunut keski-ikäinen mies, diplomi-insinööri, bisnesmies ja perheenisä, joka vapaa-aikanaan urheilee hyvistä aikomuksista huolimatta edelleen vähemmän kuin suunnittelee.

4 thoughts on “12. Loma

  1. Päivitysilmoitus: 24. Juhlat – SyVä-menetelmä
  2. Päivitysilmoitus: 26. Joulu – SyVä-menetelmä
  3. Päivitysilmoitus: 34. Kiri – SyVä-menetelmä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s