15. Tavoite

Projekteilla pitää aina olla tavoite. Vähemmän syömisessä se lienee useimmille parempi olo, hyvinvointi. Hyvää oloa on kuitenkin vaikea mitata, joten ainakin alkuun helpointa on mitata projektin etenemistä painon kehityksen kautta. Kuten aiemmin puhuin, mittaushistorian tallettava vaaka on tässä oiva apu.

Tavoitteen asettamisessa pätevät tässäkin projektissa yleiset projektinhallinnan ja motivaation perussännöt: tavoitteiden pitää olla konkreettisia, sopivan haastavia, mutta realistisia ja järjellisessä ajassa saavutettavia. Ei siis kannata asettaa ensimmäiseksi tavoitteeksi laihtua 20 kiloa vaan aloittaa jollain helpommalla.

Kun itse aloitin painon seuraamisen, painoin 90 kiloa ja painoindeksini (BMI) oli 26,5. Vaikken ollutkaan mitenkään hengenvaarallisen lihava, olin tilastojen mukaan jonkin verran ylipainoinen ja siltä myös tuntui. Ensimmäinen tavoitteeni olikin päästä takaisin normaalipainoon eli alle 25:n painoindeksiin. Se tarkoitti kuutta kiloa, mikä tuntui sopivan haastavalta ja sopivan etäiseltä.

Hämmästyksekseni kehittämäni metodi toimikin sitten niin hyvin, että ensimmäinen tavoite oli saavutettu jo pari kuukautta myöhemmin. Motivaatio oli alussa kovimmillaan. Myös se auttoi, että olin samalla kokonaan ilman alkoholia (palaamme siihen).

Seuraavaksi tavoitteeksi asetin päästä alle 80 kilon, ilman sen kummempaa aikarajaa. Kunhan lähenisi, ajattelin. Aika nopeasti huomasin kuitenkin, että pienet välitavoitteet ehkä auttaisivat. Pari kiloa kuussa ehkä. Siinä olisi mukana vähän pelivaraa jäädä tavoitteesta, ja voisin silti olla alle 80 muutaman kuukauden päästä. Sitä seuraava tavoite olikin sitten olla alle 75 ennen kesälomaa, johon oli 80:n kohdalta noin kolme kuukautta aikaa. Ja niin edelleen.

Tavoitteella ei ole niin välilä, ja jokaisen pitää tietysti asettaa itselleen sopivat tavoitteet, mutta tavoite on hyvä olla. Omien kokemusteni perusteella suosittelen yhtä vähän isompaa pitkän ajan tavoitetta, joka pilkotaan sopivaan kuukausitavoitteeseen. Kuukausitavoitteen kannattaa olla sen verran kova, että isoon tavoitteeseen voi päästä tavoitteesta välillä lipsuenkin.

Takapakkia nimittäin tulee varmasti. Siitä lisää seuraavassa luvussa.

Matias

Yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjoittamisesta, asioiden kehittämisestä, innovaatioista ja teknisistä apuvälineistä kiinnostunut keski-ikäinen mies, diplomi-insinööri, bisnesmies ja perheenisä, joka vapaa-aikanaan urheilee hyvistä aikomuksista huolimatta edelleen vähemmän kuin suunnittelee.

4 thoughts on “15. Tavoite

  1. Päivitysilmoitus: 128. Eiffel-torni – M50

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s