61. Syysplösähdys

Detraining, sanoo kello.

En ole tällä viikolla urheillut vielä lainkaan ja viime viikonlopunkin lenkit jäivät juoksematta. Olen myös syönyt epäsäännöllisesti ja vähän mitä sattuu.

Syy on selvä: Syksy tuli.

Aamulla, kun pitäisi lähteä polkemaan töihin, on pimeää. Töiden jälkeen, kun ehtisi lenkille, on pimeää. Uimahallissa on pimeää (no okei, ei ole, mutta siltä tuntuu).

Lisäksi on kylmä ja koko ajan sataa.

Tämä ns. syysplösähdys on syysmasennuksen muoto, joka saattaa iskeä aktiiviurheilijaan pohjoisella pallonpuoliskolla loka-marraskuussa. Itselleni se iskee joka syksy.

Sinällään ei kai ole mikään ihme, että motivaatio liikkua putoaa eikä urheilu tunnu kesän jälkeen kivalta, kun ulkona on pimeää, märkää ja kylmää. Ja pimeää.

Effektiä voimistaa vielä se, että sesongin viimeiset kisat ovat yleensä alkusyksystä ja niihin tsemppaamisen jälkeen saattaa olla muutenkin palautumisen tarpeessa. Lisäksi avovesiuinti loppuu, kun se ei yksinkertaisesti vain ole kivaa kylmässä vedessä, ja tuo omalta osaltaan syksyyn lopullisuuden tuntua.

Mutta ei hätää. Kuten takapakki aikoinaan vähemmänsyömisen yhteydessä, tämäkin on a) tavallista b) ohimenevää c) syytä ottaa rauhallisesti ja osana projektin normaalia aaltoliikettä. Koska tämä on tuttu juttu, olen oppinut olemaan itselleni armollinen. Viikko pari vähemmän treeniä syksyllä ei vaikuta ns. suureen kuvaan mitenkään.

Hoitokin on olemassa: Kaikkeen on olemassa varusteet. Pitää vain kaivaa esiin paksummat trikoot, neopreenihanskat ja lämmittävät suojat pyöräilykenkien päälle, ja matka jatkuu taas. Kun on muutaman kerran polkenut sateessa ja juossut pimeässä pipo päässä ja todennut että sekin sujuu oikein hyvin, seuraavat kerrat ovat jälleen helpompia. Sopiva talvisesongin viikkorytmi löytyy pikkuhiljaa.

Talvella voi tietenkin myös polkea ja juosta sisällä. En tosin tykkää matolla juoksemisesta, joten epäilen että jatkan ulkona juoksemista niin kauan kuin pystyn. Teloilla sisällä pyöräilyä en ole vielä koskaan kokeillut, mutta se saattaa olla ohjelmassa siinä vaiheessa, kun ulkona alkaa olla liukasta.

Kaipa se tästä taas.

Mutta on siellä kyllä aamuisin pimeää (sanoinko sen jo?). Voisikohan sitä lähteä johonkin lämpimään treenaamaan?

Matias

Yhteiskunnallisista ilmiöistä, kirjoittamisesta, asioiden kehittämisestä, innovaatioista ja teknisistä apuvälineistä kiinnostunut keski-ikäinen mies, diplomi-insinööri, bisnesmies ja perheenisä, joka vapaa-aikanaan urheilee hyvistä aikomuksista huolimatta edelleen vähemmän kuin suunnittelee.

7 thoughts on “61. Syysplösähdys

  1. Päivitysilmoitus: 68. Nastat – M50
  2. Päivitysilmoitus: 74. Armo – M50
  3. Päivitysilmoitus: 94. Tavoite 3 – M50
  4. Päivitysilmoitus: 98. Koronakaamos – M50
  5. Päivitysilmoitus: 120. Etelä – M50

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s